Přikládáme recept, který je přímo na pečení perníčků určených k výzdobě.
Vánoční perníčky - na výzdobu
- 400 g hladké mouky,
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 2 lžičky perníkového koření
Med a máslo rozpustíme ve vodní lázni, přisypeme cukr, promícháme a necháme vychladnout. Do hmoty vešleháme vejce, mouku s práškem do perníku, kakaem a kořením a vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc uležet v lednici.
Těsto je krásně voňavé a je dobré vyválet plát tak 4mm silné.
Udělejte prosím do perníku dírku, na kterou připevníme stuhu na zavěšení perníčku na vánoční stromeček.
Druhý den z těsta vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Vykrajujeme tvary podle libosti a pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem 15 minut při teplotě 160-170 °C.
Tip:
Perníčky ozvláštní drť z tvrdých bonbonů, která po zapečení vypadá jako lesklé sklíčko. Bonbony (třeba klasické bon pari) rozdrtíme v hmoždíři nebo v drtiči kuchyňského robota na prášek. Při vykrajování tvarů z těsta vykrajujeme i „okénka“, která po uložení perníčků na plech vysypeme bonbonovou drtí. Množství je třeba odzkoušet, aby drť při pečení vyplnila celé okénko, ale zároveň se z něj nevylila. Osvědčilo se nasypat ji jen lehce nad úroveň těsta. Perníčky s drtí raději nepečte při teplotě vyšší než 170 °C.
Letošní vánoční výzdoba kostela bude perníčková, proto vás všechny vybízíme, abyste se zapojili a do 18.12. přinesli do kostela své krásné výrobky.